Varianta de baccarat Punto Banco

Punto Banco este cea mai veche formă a jocului de baccarat. Nu există niciun alt mod de joc înaintea acestuia. Jocul se spune că ar fi fost inventat în Asia, însă americanii și-l revendică și spun că ei sunt responsabili pentru cum arată jocul astăzi. Dacă spui baccarat, cel mai probabil că te referi la varianta punto banco.

Cel mai important lucru la baccarat este să ai încredere în mâna pe care pariezi. Nu poți paria pe cărțile din mâna ta, ci pe cele din mâna Jucătorului sau Bancherului. Aceste două mâini imaginare se împart la început de joc. Scopul jocului este să pui pariul pe mâna care va strânge cât mai multe puncte, însă maxim 8 sau 9. Nu există mâini mai mari de 9, pentru că la o mână de 10 puncte, prima cifră a numărului se anulează, astfel că mâna are valoarea zero.

Cum se joacă Punto Banco

Înainte de orice altceva, este important să înțelegi cum sunt notate valorile cărților de joc. Un as are valoarea de un punct. Cărțile de la 2 la 9 au valorile nominale de pe ele, astfel că un șeptar are valoarea 7, de exemplu. Mai departe, decarii, valeții, damele și regii au valoarea zero, deci nu înseamnă nimic dacă, de exemplu, ai damă-rege în mână. Indiferent de mână și de valoarea cărților, culorile acestora nu au nicio importanță la baccarat, regulă care rămâne valabilă și la punto banco.

Potrivit regulilor acestei variante de baccarat, jocul se poate juca fie cu șase, fie cu opt pachete de cărți de joc. Acestea se amestecă laolaltă, desigur, după ce jokerii din fiecare pachet sunt îndepărtați. Chiar dacă este o diferență de două pachete și deci 104 cărți de joc între cele două formate, șansele de câștig suferă modificări mici, aproape neînsemnate. Diferențele se măsoară în miimile unu procent, deci nu sunt importante. Astfel, ne vom axa în acest caz pe analiza jocului cu opt pachete de cărți, versiune predominant întâlnită în cazul portalurilor de cazino online.

Jocul începe prin depunerea de pariuri pe masa de joc. Poți paria fie pe Bancher sau Banco, fie pe Jucător, Punto. De asemenea, există și un pariu pe Egal, Tie, pe care îl poți pune de asemenea. Poți pune pariuri doar înainte ca prima carte să fie dezvăluită, după acest moment pariurile fiind închise. Rezultatul acestui joc de noroc depinde în totalitate de șansă, jocul de baccarat fiind din acest motiv foarte asemănător cu aruncatul zarurilor sau cu învârtirea roții de la ruletă.

Calcularea mâinilor la Punto Banco

După ce toate pariurile sunt făcute, două cărți sunt împărțite pentru Bancher și respectiv Jucător. Câștigă mâna care are un scor de 8 sau 9. Aceste mâini se mai numesc și naturale, pentru că opresc jocul imediat, dezvelind din start câștigătorul rundei. Mâna de 9 va învinge mâna cu valoarea 8, însă și un egal este posibil. Dacă Jucătorul sau Bancherul au în mâini cărți care trec de valoarea 9, atunci ultima cifră a numărului în cauză este considerată valabilă. De exemplu, dacă ai un optar și un doiar, adică 10 puncte, valoarea mâinii tale este zero. Dacă ai un cinciar și un șeptar, vei avea o mână de două puncte.

A treia carte la Punto Banco

În cazul în care nici Jucătorul, nici bancherul nu au o naturală, adică nu au 8 sau 9 puncte din primele două cărți pe care le primesc, o a treia carte poate fi decartată, însă doar după niște reguli foarte precise. Aceste reguli sunt singura parte complicată a jocului. Nu este nevoie să înveți aceste reguli, pentru că acestea sunt implementate în mod automat de către cazinoul online la care joci, însă e bine să le cunoști și să le înțelegi.

Dacă Jucătorul are o mână inițială de 6 sau 7 puncte, acesta va sta. Bancherul poate mai apoi să ceară a treia carte, însă doar dacă are un total între 0 și 5 puncte. De asemenea, dacă Jucătorul are un total între 0 și 5 puncte în mână, acesta va cere o a treia carte.

Dacă Jucătorul trage o a treia carte, atunci Bancherul va putea și el să tragă o a treia carte. Acest lucru depinde însă de valoarea mâinii Jucătorului după ce acesta a tras deja a treia carte, dar și de totalul inițial al Bancherului.

Dacă Bancherul are ca total 0, 1 sau 2, atunci acesta va trage mereu a treia carte. Dacă are 3, Bancherul trage o a treia carte doar dacă a treia carte a Jucătorului nu a fost un 8. Dacă are 4, va trage carte doar dacă a treia a Jucătorului nu a fost 0, 1, 8 sau 9. Dacă Bancherul primește un total de 5, atunci poate cere a treia carte doar dacă valoarea cărții a treia a Jucătorului nu este 4, 5, 6 sau 7. Dacă Bancherul are 6 puncte în mână, poate cere cartea a treia dacă a treia carte a Jucătorului este diferită de 6 sau 7. În final, dacă Bancherul are 7 puncte în mână, el nu poate cere o a treia carte, ci doar poate să stea.

Atunci când Jucătorul și Bancherul au amândoi cărțile în față, așa cum am explicat mai sus în regulament, se anunță deznodământul jocului. Mâna cu cea mai mare valoare este cea câștigătoare, iar dacă valorile mâinilor sunt egale, atunci și pariul câștigător este cel pe Egal. Dacă nu, câștigă pariul jucătorul de la masă care a pariat pe Bancher sau pe Jucător.

Șansele de câștig la Punto Banco

Ca și încheiere, să trecem în revistă șansele de câștig la baccarat Punto Banco, general valabile la toate formele de baccarat cu opt pachete de cărți. Întrebarea rămâne, până la urmă, pe ce să parieze jucătorul care nu știe de unde să înceapă? Să o facă pe Jucător? Pe Bancher? Să parieze pe Egal? Tot ce trebuie să facem pentru a răspunde onest la această întrebare este să atacăm problema probabilității.

Aceste șanse de câștig la baccarat sunt mai greu de calculat decât la ruletă, acolo unde știi exact care sunt șansele să aterizezi pe un zero. La Punto Banco, există miliarde de combinații diferite de cărți pe care le-ai putea întâmpina. Tot ce trebuie să știi după calculele făcute de experți este că există o șansă de 45,85% ca pariul pe Bancher să fie câștigător, de 44,62% ca cel pe Jucător să fie victorios și respectiv o șansă de 9,51% ca mâinile să fie egale. Din aceste calcule, rezultă că pariul pe Bancher câștigător va plăti în proporție de 1,06%, cel pe Jucător în proporție de 1,24%, iar cel pe Egal de 14,36%.