Șansele la jocul de baccarat

Jocul de baccarat, cunoscut și sub denumirea de Punto Banco, este unul dintre cele mai vechi și în același timp populare jocuri din lume. Este jocul preferat al jucătorilor mari, iar cele mai cunoscute cazinouri și resorturi din lume îi atrag pe aceștia cu o ofertă grozavă pentru mesele de baccarat. Dar cum se calculează șansele acestui joc, până la urmă?.

Chiar dacă în trecut baccarat era văzut ca având reguli greoaie și mize mari spre enorme, astăzi acesta este simplificat și este accesibil tuturor, oricine putând lua un loc la masa de joc chiar dacă are un cont mediu. Baccarat este un joc faimos chiar pentru limitele de masă mici pe care le oferă acum. Cât privește regulile jocului, acestea sunt considerare simple. Jucătorul trebuie să aleagă între trei posibile finaluri ale rundei de joc și să facă un pariu.

Despre jocul de baccarat

Dacă vrei să joci baccarat la un cazino clasic, există trei mese de baccarat pe care le poți încerca. Baccaratul normal sau de masă mare este cel dedicat high roller-ilor, aceste mese fiind așezate într-o zonă specială din cazino. Limitele de pariere sunt mari, mult mai mari în comparație cu cele pentru jucătorii normali. O masă de baccarat standard este la fel de mare ca și una pentru jocul de zaruri. 14 jucători se pot așeza la aceasta deodată și pot paria fie pe Jucător, fie pe Bancher.

Așa cum la zaruri jocul se desfășoară în jurul mesei, așa se întâmplă și la masa de baccarat. În cazul în care jucătorul nu vrea să decarteze cărțile, acesta poate pasa pantoful cu cărți de joc spre următorul jucător. Acesta poate decarta cărți atât timp cât Bancherul iese câștigător. Persoana care decartează cărțile pune două cărți sub pantof. Mai apoi, jucătorul care a pus cel mai mare pariu va lua rolul de Jucător, în fața acestuai fiind așezate două cărți. Mai apoi, jucătorul se uită la cărți și le înapoiază dealerului. Mai departe, jucătorul care face pe dealerul arată cărțile, iar unul dintre dealerii oficiali ai cazinoului anunță câștigătorul.

Dealerul are dreptul de a cere o a treia carte. Mai apoi, acesta va plăti câștigurile sau va retrage pierderile în casă. E important de notat că, asemenea jocului de Pai Gow, la baccarat dealerul nu poate fi făcut responsabil pentru pierderile financiare ale jucătorilor. Minibaccaratul are aceleași reguli ca și baccaratul standard sau punto banco, chiar dacă sunt câteva reguli diferite între cele două variante de joc. La minibaccarat, dealerul este cel care întoarce cărțile. În majoritatea cazurilor, șansele sunt aceleași ca și la baccaratul normal. A treia variantă este midi baccarat, de asemenea îndreptată spre high rollers.

Regulile jocului de baccarat

În majoritatea cazurilor se vor folosi opt pachete de cărți de joc pentru ca jocul să se poată desfășura normal. Valoarea tuturor cărților cu fețe și a decarilor este 0, valoarea cărților de la 2 la 9 este cea dată de valoarea cărților în sine, iar asul are valoarea 1. Dealerul va întoarce câte o carte la începutul fiecărui pantof de cărți pentru a determina astfel câte cărți vor fi arse.

Mai apoi, cartea de tăiere sau cut card este amplasată la 16 cărți înainte de finalul pantofului. Seria de joc se termină când apare cartea de tăiere. Dealerul va juca atunci o singură mână în plus înainte de a începe un nou pantof de joc. Jucătorii pot paria pe Jucător, Bancher sau Egal. În funcție de ce masă ai ales, poți să pariezi și pe perechi, perechi speciale, Super Sevens și alte pariuri de acest gen, numite pariuri de margine, side bets.

După ce se pun toate pariurile, dealerul va oferi două cărți pentru Jucător și două pentru Bancher. Valoarea unei mâini este calculată după adunarea celor două numere care compun mâna, iar mâna cu cea mai mare valoare, până la 8 sau 9, câștigă. De exemplu, dacă Jucătorul primește un 7 și un 8, acesta are o mână de 15, însă prima cifră a numărului va dispărea, deci valoarea mâinii sale este de 5. Dacă Bancherul are un decar și un nouar, acesta are valoarea de mână 9, pentru că decarul este 0. În acest caz, Bancherul câștigă, chiar cu ceea ce se numește mână naturală. La baccarat nu poți să sari peste valoarea de 9 puncte, pentru că la o sumă formată din două cifre, prima cifră este eliminată.

În unele cazuri, dealerul sau jucătorul poate primi câte o carte în plus dacă se respectă unele reguli. Prima regulă este cea mai presus de oricare alta și spune că a treia carte poate fi decartată dacă Jucătorul sau Bancherul nu au 8 sau 9, moment în care stau. Dacă jucătorul are 5 puncte, atunci acesta va cere carte. Dacă totalul sare de 5, jucătorul stă și vice versa. Dacă Jucătorul stă, Bancherul poate cere dacă are 5 puncte sau mai puține.

Pariurile câștigătoare pe Bancher sau Jucător sunt plătite 1 la 1, însă trebuie să vezi dacă cumva cazinoul la care joci percepe un comision de 5% pentru pariurile pe Bancher. În acest caz șansele se modifică ușor de la 1 la 0,95%. Vei observa că dealerul este cel care ține minte cât trebuie să plătească fiecare jucător comision, iar la baccarat online, calculatorul este cel care ține evidența. Comisionul se plătește la finalul fiecărui pantof de cărți de joc.

În cazul pariurilor pe Egal, plata variază de la un cazino la altul. În majoritatea cazurilor însă, aceasta se face în proporție de 8 la 1 sau respectiv 9 la 1. Dacă mâna se termină în egal, Jucătorul și Bancherul își vor primi banii pariați înapoi. Odată ce jucătorul pune un pariu, acesta nu poate fi modificat. Mâinile Jucătorului și Bancherului sunt decartate în strânsă legătură cu regulile jocului.

Șansele la baccarat

Pe scurt, șansele se referă la cât de probabil este pentru un jucător să câștige sau să piardă în fața casei. În fapt, baccaratul este considerat un joc de cazino cu o șansă nativă a casei mică. Chiar dacă în trecut baccaratul era un joc destul de complicat, regulile contemporane ale jocului sunt simplificate și deci jucătorii nu trebuie decât să aleagă dintre cele trei opțiuni de pariere. Regulile jocului au fost scrise cu scopul de a crea un mic avantaj al casei la pariurile pe Bancher sau Jucător, dar și unul mai mare la cel pe Egal.

La pariul pe Bancher, casa are un avantaj de 1,06%. La cel pe Jucător, avantajul casei este de 1,36%. La pariul pe Egal, avantajul casei sare până peste 14,4% însă în acest caz plata este mult mai generoasă ca cea de la pariurile pe Jucător sau Bancher. Șansele pentru ca mâna Jucătorului să fie victorioasă la baccarat sunt de 44,62%, iar șansele ca această mână să fie necâștigătoare sunt de 45,85%. Șansa ca mâna să se încheie într-un egal este de 9,53%.

Dacă nu incluzi și șansa de egal în calculatorul tău de șanse, atunci Bancherul are 51% șanse de izbândă cu fiecare mână jucată. Avantajul mic al casei face din jocul de baccarat unul favorit de către jucătorii mari și mai puțin experimentați deopotrivă. Chiar și așa, nu ar trebui să subestimezi importantța acelui comision de 5% pe care va trebui să îl plătești casei. Dacă vrei să câștigi bani frumoși, atunci va trebui să joci pe Bancher sau Jucător, și mai puțin pe Egal.

Potrivit altor calcule, Jucătorul câștigă miza în 49,32% din cazurile în care nu se ia în considerare Egalul, în timp ce Bancherul în 50,68% din cazuri. Să spunem că pariezi 100 de unități de credit și că te aștepți să pierzi 50,68 și să câșgiti 49,32. Dacă scazi ultimul număr din primul, rămâi cu 1,36, exact avantajul casei împotriva pariului tău.

În cazul șanselor pentru Bancher, acestea se calculează așa. Să zicem că pariezi din nou 100 de credite fără să neglijezi faptul că vei datora 5% comision din pariurile pe care le vei câștiga. Astfel, vei câștiga 0,95 credite pentru fiecare credit pariat. Așa cum am zis mai sus, Bancherul va câștiga în 50,68% din cazuri, așa că dacă înmulțești asta cu 0,95, vei avea un total de 48,15. Jucătorul va pierde 49,32% din pariuri, așa că dacă scazi din acest procent 48,15, vei avea o diferență de 1,17, avantajul casei pentru pariurile pe Bancher.

Cât privește pariurile pe egal, acestea se întâmplă în 9,55% din cazuri, astfel că șansele reale ale acestui pariu sunt de 9,47:1. Când împarți 9,55 la 100, va rezulta 10,47. Chiar și așa, trebuie să ții minte că vei primi și pariul original înapoi, astfel că șansele reale sunt de 9,47 la 1.

Cu alte cuvinte, să câștigi un pariu pe Egal îți va returna 9 unități de pariere, cu tot cu avantajul casei pe care îl obții împărțind 1,47 în 10,47. Chiar dacă avem de-a face cu un avantaj serios al casei de 14,4%, unii jucătorii sunt dispuși să parieze pe Egal din cauza plății considerabil mai mare. Totuși, pariurile pe Bancher și Jucător sunt mult mai favorabile, chiar și cu acel comision de 5% la care pot fi supuse cele pentru Bancher.