Glosarul termenilor de la baccarat

Potrivit unor surse mai mult sau mai puțin credibile, jocul de baccarat ar veni din Italia, chiar dacă după cuvintele folosite ai zice mai degrabă că vine din Franța. Fie cum o fi, baccaratul poate fi considerat un joc internațional și deci adună laolaltă termeni din italiană, franceză, spaniolă și așa mai departe. E important de notat că, chiar dacă baccaratul are o istorie bogată în limba engleză și în țările vorbitoare de această limbă, terminologia originală este un mix al mai multor limbi.

Nimeni nu este obligat să cunoască terminologia jocului cap-coadă, lucru ce ar fi complet inutil și imposibil. Dacă vrei să îți sporești șansele de câștig și să înțelegi ce spune dealerul și ceilalți jucători, trebuie să te informezi despre cele mai cunoscute cuvinte din jargoul jocului, folosite la masa de baccarat. Unii termeni despre care vei citi mai jos se aplică doar la cazinourile fizice. Vei observa că unele cuvinte pot crea confuzie și pot avea două definiții, sau poate pur și simplu înseamnă altceva.

Baccarat

Cea mai proastă mână posibilă a jocului se numește baccarat. Cuvântul baccarat în sinea lui înseamnă zero. Dacă tu sau banca aveți un total de zero, atunci aveți baccarat.

Banco

Banco este cuvântul spaniol pentru bancă sau bancher. Cât privește jocul de baccarat, dealerul este de obicei numit banco.

Banker Bet – Pariul pe Bancher

Acesta este unul dintre cele trei pariuri posibile pe care le poți face la baccarat. Avantajul casei este foarte mic și dacă îl câștigi, vei fi plătit 1:1. Totuși, trebuie să ții minte că există un comision de 5% dedus din câștigarea acestui pariu. Chiar și așa, majoritatea jucătorilor spun că pariul pe Bancher este cel mai bun în ceea ce privește șansele de câștig. Banker sau Bancher se mai poate referi și la un membru al staff-ului cazinoului care trebuie să schimbe pantoful de cărți de joc, să decarteze cărțile sau să se asigure că jocul merge bine.

Banque

BanqueBanque este o versiune de baccarat populară mai ales în cazinourile din Europa. Se compune din trei mâini, una pentru Bancher și două pentru Jucător.

Bankroll

Suma de bani pe care intenționezi să o cheltui pentru a juca jocuri de noroc.

Burning

După ce amestecă pachetele de cărți și se pregătește să înceapă un nou joc, dealerul îndepărtează primele trei, până la șase cărți de la începutul pachetului.

Caller

Un membru al unui staff de cazino responsabil pentru cărțile de pe mesele de baccarat.

Carte

Termenul vine din limba franceză și este folosit pentru a cere o altă carte de la dealer. Când spui “carte”, ceri să fii servit.

Chemin de Fer

Una dintre cele mai populare variante de baccarat, cunoscute și ca baccarat european. Chemin de Fer este un tip de baccarat destinat high roller-ilor. În această variantă, unul dintre jucători este însărcinat cu decartarea cărților, cu primirea pariurilor și cu plata băncii. Chemin de Fer se mai numește și Railroad, expresia în franceză traducându-se prin “cale ferată”.

Comision

Baccaratul este un joc renumit pentru avantajul nativ mic al casei, însă pariul pe Bancher se supune mereu unui comision de 5% din valoarea totală câștigată.

Coup

Un alt termen din limba franceză care înseamă o rundă de baccarat compusă dintr-o mână a Bancherului și una a Jucătorului.

Cut – Tăiere

Să tai pachetul înseamnă să îl împarți în două jumătăți odată ce cărțile au fost amestecate. Mai apoi, pachetul este reîntrăgit.

Cut Card – Carte de tăiere

Această carte specială confecționată din plastic are ca scop tăierea pachetului odată ce cărțile au fost amestecate.

Dealer

Membrul din staff-ul cazinoului responsabil cu decartarea de cărți de joc. În funcție de varianta de baccarat pe care o joci, jucătorii pot lua de asemenea în primire rolul de dealeri. Dacă mergi la un cazino în America, vei vedea că există doi dealeri poziționat în părți opuse fiecare mesei de baccarat. La baccaratul american, dealerul are și sarcina de a colecta pariurile pierdute și de a le anunța pe cele câștigătoare.

Discard Tray – Tavă de decartare

Tava de decartare este disponibilă nu doar la baccarat, ci și la toate celelalte jocuri de masă. Această tavă conține toate cărțile care au fost deja jucate sau decartate din oricare alt motiv.

Down card

Se referă la o carte întoarsă cu fața în jos. Câteodată cartea aceasta se mai numește și hole card.

Dragon Bonus

Unele cazinouri le permit jucătorilor să facă pariuri de margine. Cât privește Dragon Bonus, acesta este câștigător dacă mâna aleasă câștigă cu cel puțin 4 puncte peste cea necâștigătoare.

Face cards – Cărți cu fețe

Toate cărțile care au portrete pe ele se numesc face cards, cărți cu fețe. Aceste cărți sunt valeții, damele și regii, indiferent de culoarea lor.

Fading

Fading este un termen folosit pentru a pune pariuri. Totuși, se pretează doar la cazinourile de bază.

Flat Bet – Pariu plat

Atunci când jucătorul pune același pariu indiferent dacă mâna sa este câștigătoare sau nu.

House Edge – Avantajul casei

Avantajul pe care cazinoul îl are asupra jucătorilor. În fapt, avantajul casei este procentajul clădit pentru a asigura un profit pentru cazino, indiferent dacă jucătorii câștigă sau nu bani.

Ladderman

Unul dintre cei trei jucători care pot conduce jocul de baccarat.

La Grande

Cea mai bună mână din jocul de baccarat, care se traduce prin “Cea Mare” din franceză. Se mai numește și o mână naturală, dacă totalul mâinii este 9.

La Petite

Tradusă în românește, expresia înseamnă “Cea Mică”. Aceasta este de asemenea o mână naturală de la baccarat, doar că are valoarea totală 8.

Marker

Markerul este o bucată de hârtie pe care trebuie să te semnezi pentru a împrumuta bani de la cazino. Când un jucător spune că vrea să își plătească markerele, înseamnă că vrea să plătească înapoi cazinoului sumele împrumutate.

Mini Baccarat

O versiune mai mică a celei originale de baccarat, care poate cuprinde până la 7 jucători odată. Varianta este cunoscută mai mult pentru limitele mici de masă și deci, versiunea de minibaccarat este cea mai indicată pentru jucătorii amatori și intermediari. La minibaccaratul online, cărțile se decartează cu fața în sus, însă dacă joci la cazinourile fizice, acestea pot fi decartate și cu fața în jos. Ceea ce face versiunea de minibaccarat atât de populară este ritmul alert în care se desfășoară jocul.

Monkey

Un termen de jargon care se referă la un decar.

Muck

Opt pachete de cărți cu câte 52 de cărți fiecare, folosite la începutul amestecării.

Naturală

Atunci când două cărți ale unei mâini au valoarea totală 8 sau 9 din prima.

Palette – Paleta

O paletă de lemn pe care crupierul o folosește pentru a muta cărțile pe masa de baccarat.

Player – Jucător

Termenul poate fi ușor confuz pentru unii. Majoritatea cred că se referă la participantul la joc. Totuși, acesta nu este altceva decât unul dintre cele trei pariuri posibile la baccarat. Pariul pe Jucător plătește 1:1, iar avantajul casei în acest caz este de puțin peste 1%. Pariurile pe Jucător se fac contra celor pe Bancher. Jucătorul care joacă în fapt un joc de baccarat se numește punter, parior.

Pass

Atunci când câștigi o mână de joc.

Punto

Un alt termen care se referă la jucătorul de baccarat, nu la pariul pe Jucător.

Punto Banco

Punto Banco este una dintre cele mai răspândite versiuni ale jocului de baccarat la scară globală. Se traduce ca “Jucător Bancher” și este de asemenea un alt nume pentru jocul de baccarat în sine.

Push – Egal

Un pariu care nu este nici câștigător, nici necâștigător. Suma pe care jucătorii o pariază se reține pentru următoarea mână de joc.

Run

Un alt pariu de margine care îți permite să pariezi pe o serie de mâini.

Shills

Membru al staff-ului unui cazino care este responsabil cu ademenirea jucătorilor pentru a se așeza la mesele de baccarat.

Shoe – Pantof

Un aparat automat care elimină orice șansă ca accidentele cauzate de decartarea manuală să mai aibă loc. Pantoful conține șase sau opt pachete de cărți de joc pentru baccarat. Dacă joci baccarat online, pantoful va fi reprezentant pe masa de joc, iar cărțile vor fi decartate tot din acest aparat.

Shooter

Banca sau Bancherul la jocul de baccarat.

Shuffle Up

Termenul se folosește pentru a exprima o acțiune de amestecare a cărților de către dealer.

Skill

O glumă folosită să indice că un jucător are o serie câștigătoare. La baccarat nu poți folosi nicio cunoștință, jocul fiind bazat în întregime pe șansă și noroc, termenul “skill” fiind folosit sarcastic.

Standoff

Atunci când amândoi Jucătorul și Bancherul sunt în Egal.

Table of Play – Termenii de joc

Regulile după care participanții la joc vor primi sau nu o a treia carte.

Tie – Egal

Unul dintre cele trei pariuri posibile de la baccarat. Dacă mâna se termină în egal, pariorii își iau banii înapoi. Dacă pariezi pe egal și câștigi, vei fi plătit 8 la 1 sau 9 la un. Totuși, avantajul casei în cazul acestor pariuri este de peste 14 procente.

Upcard

O carte întoarsă cu fața în sus.